قیمت روزانه قیمت خرید ظروف مسی اصل مورد تایید پزشکان
تاریخچه مس در مراقبت های بهداشتی
مصریان باستان از مس برای استریل کردن آب آشامیدنی خود، درمان سردرد و کمک به بیماری های پوستی استفاده می کردند. علاوه بر این، تقریباً در ۴۰۰ سال قبل از میلاد، بقراط یونانی، که به عنوان پدر طب مدرن شناخته می شود (و به نام او “سوگند بقراط” نامگذاری شده است)، مس را به عنوان درمان بیماری های مختلف توصیه کرد.
حتی تمدن باستانی آزتک از مس برای اهداف پزشکی، از جمله غرغره کردن با آب مسی برای مبارزه با گلودرد و عفونت استفاده می کرد. به طور مشابه، در هند باستان و خاور دور، مس برای درمان بیماری های پوستی، بیماری های ریوی و عفونت چشم استفاده می شد. در دوران امپراتوری روم، پزشکان استفاده از مس را برای پاکسازی معده، پاکسازی بدن از سموم، درمان زخمها و زخمهای دهان و درمان عفونتهای چشم، آب مروارید و حتی بیماریهای مقاربتی توصیه میکردند.
مس همچنین در ادوار اخیر نقشی اساسی در تاریخ بهداشت داشته است. به عنوان مثال، در طول اپیدمی وبا در پاریس در قرن نوزدهم، پزشکان از اهمیت مس در حمایت از سیستم ایمنی قوی مطلع شدند. به طور خاص، پزشکان فرانسوی دریافتند که کارگران مس نسبت به وبا مصون به نظر می رسند در حالی که همسایگان آنها قربانی این بیماری شده اند. در اواخر قرن نوزدهم، پزشکان اروپایی استفاده از مس را برای درمان آرتریت و همچنین اسهال، اسهال خونی و سل توصیه کردند.
مس همچنان در قرن بیستم نقش کلیدی در تاریخ سلامت داشت . به عنوان مثال، در سال ۱۹۳۹، محققان پزشکی آلمانی کشف کردند که معدنچیان مس تا زمانی که در معادن مس کار می کنند، تحت تاثیر آرتروز قرار نگرفته اند. این مشاهدات باعث شد که محققان پزشکی از مس برای درمان بیماران مبتلا به آرتریت، تب، سیاتیک و گردن و کمردرد استفاده کنند. در سالهای اخیر، برخی از محققان پزشکی حتی این نظریه را مطرح کردهاند که به دلیل مصرف قابلتوجه فرانسویها از شراب قرمز که محتوای مس بالاتری نسبت به شراب سفید دارد، نرخ حمله قلبی در فرانسه در میان کشورهای اروپایی کمتر است. پوست انگور دست نخورده (که به شراب قرمز رنگ می دهد).
گروهی از معدنچیان مرد در نزدیکی یک چرخ و مسیر
نقش مهم مس در سیستم ایمنی سالم توسط تحقیقات پزشکی در مورد افراد مبتلا به “بیماری منکه“، که یک بیماری ارثی است که شامل جذب ناقص مس است، تایید شده است. افراد مبتلا به این بیماری به طور کلی در اثر عفونت های مربوط به سیستم ایمنی جان خود را از دست می دهند، که نشان می دهد عدم جذب مس آنها را در برابر عفونت آسیب پذیرتر می کند. علاوه بر این، نشان داده شده است که حیوانات دارای کمبود مس در برابر باکتری های خطرناکی مانند سالمونلا و لیستریا آسیب پذیر هستند. این تحقیقات پزشکی، تحقیقات را به این نتیجه رسانده است که مس نه تنها می تواند بیماری های مختلف را درمان کند، بلکه در وهله اول به پیشگیری از بیماری نیز کمک می کند.
قابلمه ها و کتری و تابه های مسی که روی اجاق گاز استیل قرار گرفته اند
در یکی از جدیدترین مطالعات در مورد نقش مس در سلامتی، دانشمندان تأثیر ذخیره آب در یک دیگ مسی را بر روی آب آشامیدنی آلوده به میکروبی، از جمله باکتریهای جدی مانند E.coli سالمونلا، مطالعه کردند. به طور باورنکردنی، دانشمندان کشف کردند که آب آلوده اولیه ۱۶ ساعت بعد کاملاً عاری از باکتری بود. این مطالعه آنچه را که شفاگران از زمانهای قدیم میدانستند حمایت میکند: اینکه مس دارای خواص سلامتی باورنکردنی است.
درباره نویسندگان: این مقاله با همکاری تیم محققان و نویسندگان ما با بهره مندی از تمام مطالعات علمی موجود و سایر ادبیات مرتبط نوشته شده است. تیم محققین و نویسندگان ما شامل محققان با تجربه سلامت از جمله یک متخصص پزشکی واجد شرایط است. لطفاً توجه داشته باشید که اطلاعات این مقاله جایگزین توصیه، تشخیص یا درمان پزشکی حرفهای نیست.
طبق گزارش دانشگاه علوم پزشکی کرمان، دکتر مهرزاد مهربانی افزود: این تصور غلط وجود دارد که این نوع ظروف از بهترین غذاهای پخت و پز هستند و به اشتباه آن را به طب سنتی نسبت می دهند. در حالی که در منابع طب سنتی تاکید شده است که در صورت استفاده از ظروف مسی حتماً قلع اندود باشد.
وی افزود: اگر سطح داخلی ظرف مسی به دلیل استفاده زیاد خش شود یا با فلز قلع پوشانده نشود، مس وارد غذا شده و با آن برهمکنش دارد و در اثر استفاده طولانی مدت، مس در اندام های بدن به ویژه کبد. انباشته شده و اثرات نامطلوبی خواهد داشت.
دکتر مهربانی متخصص طب سنتی ادامه داد: از سوی دیگر امروزه به کرات مشاهده می شود که به دلیل ارزانتر بودن قیمت سرب از سرب برای پوشش ظروف مسی به جای قلع استفاده می شود که خطر مسمومیت با سرب را نیز به دنبال خواهد داشت. حتی از قاشق مسی با رنگ قرمز برای برداشتن روغن و مواد ترش استفاده نکنید. به عنوان مثال، قرار دادن قاشق مسی در ظرف روغن می تواند به دلیل اکسیداسیون، ماندگاری روغن را هشتاد برابرکوتاه کند. وی در خصوص ظروف تفلون نیز اظهار داشت: اگر سطح داخلی ظروف تفلون خراشیده شود، ماده مضری وارد غذا می شود.
وی گفت: از سوی دیگر اگر حرارت ورودی به ظرف تفلون به بیش از ۳۰۰ درجه سانتیگراد برسد، تفلون تجزیه شده و مواد سمی آزاد می کند.
در هر دانشکده پزشکی، تغذیه یکی از موضوعات اصلی بحث در مورد پیشگیری و درمان است. در این میان ظروف پخت و پز به دلیل تأثیری که بر زمان پخت و قیمت و کیفیت و طعم غذا دارند می توانند از اجزای مهمی در تغذیه عموم مردم باشند. اهمیت این بحث در کتب طب سنتی ایران باعث شده است که نویسندگان مباحث مستقلی را در این زمینه اختصاص دهند. در طب جدید معمولاً در کتب پزشکی به این بحث ها اشاره نمی شود و در مباحث سایر علوم از جمله صنایع غذایی به صورت پراکنده و متناقض مطرح می شود.